PLE SUPORT A LA CREACIÓ D’UN CENTRE D’ESTUDIS COMARCAL


Divendres 9 de març, vora les vuit del vespre van començar a arribar els interessats i interessades a crear un centre d’estudis comarcals al Segrià. Prop d’un quart de nou, la sala Nausica de l’Ateneu Popular de Ponent es veia gairebé plena, moment en què Xavier Eritja, president de l’Ateneu i un dels impulsors de la idea, va començar a exposar el motiu de la reunió. A mesura que van anar passant els minuts la sala va arribar gairebé al centenar d’assistents, fet que demostrava l’interès per crear una entitat d’aquestes característiques i l’èxit total de la convocatòria. S’hi veien cares d’investigadors i interessats en diferents àmbits científics (turisme, arqueologia, història, història de l’art, antropologia, ciències de l’educació, medi ambient, economia, dret, medicina, agrònoms, forestals, geografia, etc.) i també culturals (teatre, música, etc.). També hi va haver una bona representació de la classe política segrianenca, incloent càrrecs electes, alcaldes, exalcaldes entre altres. No hi van faltar professors d’universitat i institut de diverses disciplines.

El públic en un moment de la reunió

Jordi Soldevila, un altre dels impulsors, va seguir la presentació realitzant un recorregut històric sobre els centres d’estudis, el panorama d’entitats d’estudis al Segrià, una exposició de motius, va proposar unes bases per començar (democràcia, llibertat, popular, catalanitat) i va llençar algunes preguntes sobre com pensaven els assistents que calia organitzar el grup. Va recalcar que el grup es dirigia a un conjunt ampli de ciutadans que tinguessin interessos culturals, ambientals, socials i la comarca del Segrià com a marc de referència. A continuació Carles Barrull, tècnic de l’Institut Ramon Muntaner, va encoratjar els impulsors de la iniciativa a continuar endavant i va expressar que podia comptar amb la col·laboració de l’IRM i de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.

Posteriorment, es va obrir un torn de paraules, prou participatiu, en què els assistents van donar suport i la seua visió de com organitzar el centre (seccions, finançament, objectius de coneixement, etc.). En el torn de paraules s’hi va destacar la necessitat d’arribar al màxim de poblacions de la comarca. Finalment, es va acordar establir sinèrgies i col·laboracions amb altres grups existents al territori ponentí, es va repartir el manifest fundacional entre els assistents que s’aprovarà a la propera reunió i es recolliren les dades dels assistents per tal de mantenir-los informats de tot allò relacionat amb la futura entitat. També es va fer una crida per crear una comissió gestora que s’encarregarà de conduir a bon port la constitució del grup, en aquesta s’hi van apuntar un gruix important d’assistents i té encarregada la tasca de realitzar una proposta organitzativa per al grup i presentar-la a la propera reunió.

SEGONA REUNIÓ: 27 D’ABRIL

Mantenint la filosofia d’aquesta primera reunió, se’n va convocar una segona per al divendres 27 d’abril de 2012, oberta a tota persona interessada en participar a la creació del grup. Aquesta reunió es celebrarà a les 20 hores al mateix Ateneu Popular de Ponent (c/Pau Claris, 10) de Lleida.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s