JORNADES EUROPEES DEL PATRIMONI. SORTIDA A ALFÉS, SUNYER I TORREBESSES


30 de setembre de 2012

Exterior església Alfés
En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni del 2012, el Centre d’Estudis Comarcals del
El punt de trobada va ser l’església d’Alfés a les 10:00h del matí, on ens vàrem congregar més d’una vintena de persones que havien respòs a la crida del CECS, a banda de diferents habitants de la vila que van voler sumar-se a la visita. El recorregut el vam iniciar per un dels pocs testimonis d’arquitectura cinc-centista al Segrià, cal Doctores, amb la seva magnífica façana. Tot seguit vam visitar la parròquia de Sant Pere, un exemple característic d’aquest romànic tardà que es perllonga fins inicis del segle XIV.Segrià (CECS) va organitzar el passat 30 de setembre la seva primera activitat, una sortida oberta a tothom en què vàrem visitar les esglésies parroquials Sant Pere d’Alfés, Santa Maria de Sunyer i Sant Salvador de Torrebesses. Els assistents a aquesta jornada de divulgació van poder gaudir de les explicacions de Francesc Fité, professor titular del Departament d’Història de l’Art i Història Social de la Universitat de Lleida; Alberto Velasco, conservador del Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal; Josep Gallart, arqueòleg territorial del Dep. de Cultura de la Generalitat de Catalunya; i de M. Jesús Llavero, arxivera responsable de l’Arxiu Central de l’Audiència provincial i jutjats de Lleida.

El recorregut va continuar cap a la vila de Sunyer, on també es van afegir alguns veïns del poble a la visita que, molt amablement, van contribuir a completar les explicacions dels experts que ens acompanyaven amb una sèrie d’apunts al voltant de la restauració de l’església. Es tracta d’un altre temple romànic amb datació tardana, al qual es van afegir algunes capelles laterals en segles venidors. En una d’elles hi havia un fantàstic retaule gòtic (segle XIV) d’escultura en pedra avui conservat al Museu de Lleida: diocesà i comarcal, sobre el qual també es van comentar alguns aspectes interessants.

Església de TorrebessesEl recorregut va finalitzar a Torrebesses, en què a banda de visitar l’església, on es custodia un nou retaule petri d’època gòtica similar al de Sunyer, vam poder gaudir de les explicacions de l’alcalde de la vila, Mario Urrea, en la visita al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca. Altrament, se’ns van obrir les portes de l’antiga comanda que el monestir d’Scala Dei tenia a la vila, un robust edifici que troba orígens en època medieval i que fou àmpliament reformat en època moderna. Tot plegat va finir amb un dinar de germanor al restaurant del poble i d’una visita improvisada a la mai acabada església nova de Torrebesses, l’església “que va matar el fred”.

En resum, vam passar un dia fantàstic, en bona companyia, i en què vam ser molt ben atesos i acollits per la gent dels diferents pobles, a qui mostrem el nostre més sincer agraïment.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s