VI TROBADA CENTRES D’ESTUDIS COMARQUES DE LLEIDA


El matí va començar amb una classe magistral a càrrec de Josep Ignasi Rodríguez, Responsable del Servei d’audiovisuals de l’IEI, sobre els arxius fotogràfics amb trucs i senzilles pràctiques per conservar els diferents formats d’imatge i els diferents suports, curiositats sobre migració d’uns suports a uns altres i la conservació i preservació de tots, fins i tot els millors sistemes d’instal·lació i de descripció.

Conferència d'Antoni Conejo

“El meu interès pels hospitals medievals té una connotació sentimental, ja que el fet de ser natural de l’Hospitalet de l’Infant, hi ha influït de forma definitiva. Aquesta afecció, es va traduir en el transcurs de la llicenciatura d’Història de l’Art, en l’elaboració d’un treball sobre l’hospital que dóna nom a la vila, que seria publicat l’any 1994. Tot i les ingenuïtats pròpies d’un estudi primerenc, em va servir per copsar l’evident manca d’una bibliografia especialitzada sobre el tema. Així, des de 1935, quan Cèsar Martinell signà un breu d’estat de la qüestió de l’arquitectura dels hospitals catalans, pràcticament ningú no havia tornat a parlar-ne en un sentit ampli. Aquests fets, doncs, foren els principals arguments que em van conduir, tot just finalitzada la llicenciatura, a emprendre una investigació en aquesta línia” (Antoni Conejo, Assistència i hospitalitat a l’edat mitjana. L’arquitectura dels hospitals catalans: del gòtic al primer renaixement. Tesi doctoral presentada en UB el 2002).

Aquest és un dels punts que en la seva tesi doctoral, Antoni Conejo da Pena, esgrimeix per introduir-nos en la seva passió, els hospitals i la seva història llegida a partir dels edificis i dels seus restes. Aquesta passió ens la va contagiar el dissabte 13 de juliol quan en el marc de les VI Trobada de Centres d’Estudis de les Comarques de Lleida, a El Pont de Suert.

Just va ser la conferència Imaginant els hospitals a l’edat mitjana:fonts pel seu estudi de l’Antoni Conejo la que va servir per a contextualitzar el projecte de recerca col·lectiva El món dels hospitals i institucions de beneficència de lesTerres de Lleida, que prèviament ens va presentar el Joan Busqueta.

IMG_0041

conferència Imaginant els hospitals a l’edat mitjana:fonts pel seu estudi. Autor: Antoni Conejo

Aquestes institucions van ser importants com a caps visibles durant l’Edat Mitjana d’allò que havia estat una xarxa assistencial repartida per tot el país i per tota Europa i que en alguns casos ha tingut una pervivència fins els nostres dies, el seu estudi ens permetrà dibuixar rutes antigues de circulació de persones, bens i idees.

L’Antoni ens assenyalà tres tipus de fonts: els edificis conservats i aquells dels quals es té constància; la documentació escrita; i la documentació gràfica. També ens va proposar distingir els hospitals urbans i els rurals, per les diferències que presenten en la seva fundació, règim, “clientela”, etc. Acabà la seva dissertació proposant diferents línies de treball, entre elles: publicar les fonts; impulsar treballs de recerca i tesis doctorals; elaborar inventaris i mapes; treballar els estudis comparats; potenciar la transversalitat de les investigacions, tant cronològica com multidisciplinar; i, per últim, recuperar el patrimoni.

Aquest projecte s’havia proposat en l’anterior trobada a Sant Martí de Maldà, l’any 2012, i per aquesta raó els companys del Centre d’Estudis de les Garrigues i els del Grup de Recerques de Ponent ja havien fet uns esborranys de fitxes per la recollida de dades i a més havien iniciat el treball de recerca. La presentació de les fitxes, d’uns i dels altres, va posar de manifest que hi havia algunes diferències, però sobre tot que havien sorgit molts dubtes a l’hora d’enfrontar-se a la informació. Davant d’això es va acordar de consensuar una fitxa comuna per a tots sota els auspicis de l’IEI com institució provincial que és i impulsora del projecte.

IMG_0045

A la tarda, excursió guiada pel poble que va acabar amb pluja i pedregada

Nosaltres com a Centre d’Estudis Comarcals del Segrià ens hem de posar a la feina i necessitem l’ajuda de tots aquells que hi viviu, sou o teniu alguna relació amb el Segrià i vulgueu engrescar-vos en aquest projecte. Mentre es consensua el model de fitxa, començarem a recollir informació sobre la toponímia dels nostres pobles i noms de carrer que tinguin a veure amb els mots hospital, hospitalet, hostal, hostalet, etc. per tal de poder senyalitzar-los en mapes i plànols i ens serveixi com a punt de partida del treball d’investigació posterior. Al mateix temps hem de treballar en un recull bibliogràfic i un inventari de fons documentals que es poden consultar respecte a aquest tema.

Si en vols participar només cal que et posis en contacte amb nosaltres cec.segria@gmail.com

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s