Modernització i Renaixença a la Lleida del segle XIX


3015_Modernitzacio%20i%20renaixenca%20a%20la%20Lleida%20del%20segle%20xix

Quintí Casals publica en Pagès editors Modernització i Renaixença a la Lleida del segle XIX, per ajudar-nos a entendre com es va viure a Ponent aquest període de canvi i efervescència cultura.

Resum del llibre:

Aquest llibre pretén oferir un panorama cultural diferent de la Lleida dels primers tres quarts del segle XIX al que s’ha exposat fins ara a Ponent. La raó rau en la voluntat de recuperar la memòria i la contribució d’alguns autors del segle XIX, sobretot republicans, que han passat a l’anonimat en el transcurs del temps. L’ambient cultural del país estava dominat aleshores pel romanticisme, que donava sentit a totes les manifestacions humanes de l’Europa Occidental. Catalunya i Lleida no escaparen d’aquest influx, que donà sentit, com ho feia a altres nacions, a l’anhel de recuperar la cultura pròpia per animar al poble a desenvolupar cada país cap a la modernitat. L’anomenada Renaixença, que sembla quelcom propi de Catalunya, fou un més dels actes reflexos desenvolupats en cada nació europea en el seu afany de reivindicació davant el poder exclusiu que havien exercit les monarquies absolutes dels grans Estats del segle XIX. Per completar el nostre estudi hem elaborat una relació dels recursos culturals amb què es va valer la comunitat per bastir el mite patriòtic lleidatà que ha perdurat fins al l’actualitat; i l’hem completat amb un diccionari biogràfic d’un centenar d’entrades sobre els protagonistes d’aquest moment històric.

Autor

Quintí Casals Bergés (Lleida, 1965), va nàixer i viu a Lleida. Actualment és professor d’Història de Lleida al Programa Sènior i Tècnic de Biblioteca a la Universitat de Lleida. En 1988 es diplomà com a mestre per la Universitat Autònoma de Barcelona i en 1991 es llicencià en Geografia i Història per la Universitat de Barcelona. Posteriorment, en 1997 es doctorà en Història Contemporània per la Universitat de Lleida, amb la tesis titulada: La Lleida dels Progressistes (1840-1843). Ha publicat els següents llibres: Canvi econòmic i social en el pas de l’antic règim a l’Estat liberal: Lleida en la primera meitat del segle XIX (1999); El Trienni Progressista a la Lleida del segle XIX: la Regència del general Espartero (1840-1843) (2000); Polítics de Lleida: el poder local i les seves mutacions a través del temps (1716-1868) (2002), Premi Josep Lladonosa d’Història Local 2001; Tots a l’escola? Orígens de l’ensenyament públic contemporani: el model educatiu liberal de la Lleida del XIX (2006), XXII Premi Ferran Soldevila d’estudis històrics; i Els inicis de la historiografia contemporània a Lleida (1750-1860) (2010), Premi d’història Gumersind Bisbal de l’any 2009. Actualment, és membre de l’equip d’investigació sobre parlamentarisme liderat per Borja de Riquer a la Universitat Autònoma de Barcelona, mitjançant el qual ha participat com a redactor del Diccionario Biográfico de Parlamentarios Españoles (1810-1854), 2 volums (2010-2012). També ha participat en nombrosos congressos i ha publicat articles en algunes de les principals revistes historiogràfiques catalanes i espanyoles (Historia Constitucional, Tiempos Modernos, Rúbrica Contemporánea, Manuscrits, HMiC, Trienio…).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s