Contribució del patrimoni biològic municipal al Segrià: Flora d’afinitat estèpica dels secans


El paisatge del Segrià ha patit algunes alteracions que han implicat canvis en les comunitats vegetals que hi habiten. No obstant això, en el Segrià encara s’hi pot trobar alguns espais amb una notable diversitat vegetal que inclou, a més a més, flora estèpica. La presència de flora estèpica a la comarca del Segrià és conseqüència dels processos geològics que van ocórrer durant el miocè. L’estret de Gibraltar es va tancar i el mediterrani va començar a dessecar-se afavorint la colonització d’espècies de la zona de l’est del Mediterrani així com de terres més llunyanes de l’Àsia central cap a l’oest del Mediterrani.

La flora estèpica inclou les espècies més singulars presents actualment en el Segrià. Algunes d’aquestes espècies a més a més són objecte de protecció segons el Decret 172/2008, de 26 d’agost, de la Generalitat de Catalunya, de creació del catàleg de flora amenaçada de Catalunya, en les figures de “perill d’extinció” i “vulnerable”.

El treball que presentem a continuació desenvolupa un llistat d’espècies estèpiques presents en el Segrià a través de 4 espais naturals: (I) Secans del Pla de la Unilla, (II) Secans de Mas de Melons i Alfés, (III) Secans Segrià-Utxesa i (IV) tossals d’Almatret-Riba-Roja. Les espècies s’han agrupat segons la seva corologia.

Foto: Boleum asperum L. Autor: Xavier O. Solé-Senan

Foto: Boleum asperum L. Autor: Xavier O. Solé-Senan

Xavier Oriol Solé-Senan, Alejandro Juárez-Escario, Joan Pedrol Solanes del Departament d’Hortofructicultura, Botànica i Jardineria. Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària de Lleida.
Del mateix Departament  és Josep Antoni Conesa Mor que també pertany juntament a César del Arco García Arborètum-Jardí Botànic Dr. Pius Font i Quer. Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s