Pròxima conferència: El laboratori geogràfic “De la comarca de Lleida en direm Segrià”


La ciutat de Lleida té, entre tants altres aspectes que la defineixen, la curiosa característica de sempre haver estat capital d’un districte més enllà del seu propi municipi. Sempre ha estat centre neuràlgic del seu territori i per tant sempre ha exercit de centre de serveis i de comerç de la regió que abastava la seva influència. Ara però, el que si que ha canviat al llarg de la història és la delimitació del territori, d’abast més immediat per damunt del municipi, que depenia de Lleida, la seva comarca.

Molts han estat els noms amb els que les diferents propostes de divisió comarcal de Catalunya li han referit, des del Marquesat d’Aitona fins a Segrià, passant per Lleida, Plana de Lleida, Vegueria de Lleida o Noguera. I  moltes han estat les seves delimitacions territorials arribant a incloure, en diferents fases de la seva història, municipis de l’actual Noguera, diversos municipis de la franja d’Aragó o part de la comarca del Pla D’urgell i l’Urgell.

La comarca actual que depèn de Lleida com a capital, el Segrià, ha evolucionat tant en la seva nomenclatura com en la seva extensió fins que el 1988 la Generalitat de Catalunya dibuixés el que fins ara és el seu mapa comarcal definitiu i per tant la comarca del Segrià quedés delimitada amb els 38 municipis que la conformen actualment.

El proper 6 de febrer a la Biblioteca Pública de Lleida tindrem l’oportunitat de repassar la història de la delimitació comarcal del Segrià i dels seus municipis acompanyats del Doctor Jesús Burgueño, geògraf i professor de la UdL, que ha centrat la seva recerca en l’evolució de les divisions administratives a Catalunya.

Eduard Trepat.

1551693_427964070670725_205587029_n

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s