Fabricant l’Entorn. Una àrea industrial pionera a les terres de Lleida


cartell cecs v2

En motiu de la celebració de les Jornades Europees del Patrimoni, el dia 27 de setembre, el CECS va elegir aquest any donar a conèixer  les nostres fàbriques i colònies industrials de la sèquia de Pinyana, un exemple característic en les terres de Lleida. Es tracta de fàbriques tèxtils i de paper, que s’establiren en la zona a finals del segle XIX, principalment a Alfarràs, Alguaire i Rosselló. Un indret estratègic del canal que no arriba a la vintena de quilòmetres de llarg que, aprofitant els salts d’aigua permetia l’obtenció d’energia suficient per impulsar els telers i altres màquines, en un moment que l’altra energía de l’època, el carbó de qualitat, era escàs i de preu elevat. Fabricants i inversors de la Catalunya litoral i central van trobar en aquesta zona del Segrià nord un indret propici que va contribuir en la industrialització general que vivia el país.

JEP_2014_itinerari_defLa visita

L’itinerari, pensat de manera que cada assistent pogués seguir tot el trajecte o solament de forma parcial, es va iniciar davant de l’ajuntament de Rosselló, on es va fer per part del CECS una presentació de la visita i de les característiques generals de les fàbriques que anàvem a visitar, així com l’entrega d’un dossier explicatiu de cada una d’elles.

La colònia industrial d’Alcanís (Rosselló)

L’inici de la visita a la colònia d’Alcanís, de Rosselló, fet per l’historiador  en  Joan Català Codina, autor d’un llibre sobre la colònia i antic resident a la mateixa, ens va explicar els seus origens i les característiquesa, formada a partir d’anteriors molins autòctons i salts d’aigua que els inversors forans van anar adquirint, tant del subsector tèxtil com del paperer. Alguns dels primers inversors foren Josep Cirera, Commpte i Cia, … Però hi va tenir un paper destacat l’inversor anglès Benjamí Twose, primer com apoderat de l’empresa i després com a personatge influent en la vida económica i social lleidatana fins entrada la década de 1920. Foren interessants les vivències explicades per Joan Català, explicacions sobre l’estructura que queda de l’antiga colònia, de la casa dels propietaris i del director, església, camp de frontó, antics carrers i noms,…, així com sobre l’aprofitament actual de les antigues naus industrials. De pasada, des de la part exterior es va poder observar la factoria de paper Alier, una de les més antigues, que durant uns anys portà el nom de la Leridana, la qual en la zona exterior mostra part de l’antiga maquinària que se servia per fer la seva producció.

Colònia Alcanís. Foto Eduard Trepat 27/09/2014 JEP2014

Colònia Alcanís. Foto Eduard Trepat 27/09/2014 JEP2014

Colònia Alcanís. Foto Eduard Trepat 27/09/2014 JEP2014

Colònia Alcanís. Foto Eduard Trepat 27/09/2014 JEP2014

 

 

 

 

 

 

 

La colònia industrial la Mata de Pinyana (Alguaire)

A Alguaire, les característiques generals de la colònia la Mata de Pinyana ens les va explicar l’arquitecte Eduard Antorn Monseny, autor d’un projecte de rehabilitació de l’edifici. La seva posada en ple funcionament per la familia Serra es situa cap a l’any 1880. Més endavant passaria a mans de L. Mata i Pons. Degut a la impossibilitat d’accedir a l’interior de l’antiga colònia, es va valdre de les maquetes que va confeccionar durant el projecte per explicar  les diferents parts,  és a dir, la casa del director, naus de producció, salt d’aigua, economat, església, escola, cases dels treballadors,… El projecte d’Antorn contempla la rehabilitació de la fàbrica com a espai d’ús comú compartit pels municipis que anteriorment participaven de l’antiga colònia, on podrien ubicar la seva seu diferents entitats. Segons el seu autor, la colònia la Mata de Pinyana, seria la que dintre de la zona mantindria més íntegrament les antigues estructures., que permetria una rehabilitació per fases.

Mata de Pinyana. Foto de Fabià Corretge 27/09/2014. JEP2014

Mata de Pinyana. Foto de Fabià Corretge 27/09/2014. JEP2014

Mata de Pinyana. Foto de Josep Forns 27/09/2014. JEP2014

Mata de Pinyana. Foto de Josep Forns 27/09/2014. JEP2014

 

 

 

 

 

 

 

La fàbrica Viladés (Alfarràs)

El darrer espai de la visita va ser la de l’antiga fàbrica de teixits coneguda com Viladés. L’arqueòleg Ramon Dalfó, autor de diferents publicacions sobre le tema, va fer una explicació de l’evolució histórica de l’indret, on ha pervingut encara l’antic molí medieval contigu a la fàbrica. Forma part de les construccions, juntament amb la fàbrica Casals, al barri d’Andaní, que a finals del segle XIX va fer el marquès d’Alfarràs en els seus terrenys, les quals els primers anys les va posar en arrendament. A l’interior de la fàbrica Viladés, l’antic treballador, Josep Parareda, va fer una explicació técnica sobre el sistema de filat i teixit que es confeccionava en les seccions i l’especialitat de cada una de les naus. Finalment, es va poder contemplar la magnitud del salt d’aigua de la fàbrica amb tot el cabal de la sèquia de Pinyana, i la forma com els actuals propietaris de l’entitat el destinen a l’obtenció d’energia eléctrica.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fàbrica Viladés. Foto Fabià Corretge 27/09/2014. JEP2014

Fàbrica Viladés. Foto Josep Forns 27/09/2014. JEP2014

Fàbrica Viladés. Foto Josep Forns 27/09/2014. JEP2014

Balanç

Considerem molt profitosa aquesta sortida que hem definit amb el lema “Fabricant l’entorn”, ja que ha permés apropar més a la gent del territori en el significat d’aquestes fàbriques, tant en el context general de la història del país com en el medi de vida de la comarca, sobretot en el món laboral femení. I lògicament també amb la vinculació del món agrari i els regadius amb el de la indústria, i les característiques dels inversors d’aquestes fàbriques.

Volem agrair l’interés dels assistents al llarg de tot l’itinerari, i de forma especial als guies locals que, amb els seus coneixements ens han explicat les característiques generals i han permés preguntar detalls sobre cada una de les antigues indústries visitades.

Josep Forns Bardají

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s