Passat, present i futur de les escoles rurals a la plana de Lleida


Els propers 9 i 16 de maig debatrem sobre la realitat de les escoles rurals!!

C-diptic mail (1)_Page_1

Des del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià (CECS) i des del Centre d’Estudis de les Garrigues estem interessats en les dinàmiques territorials i socials que es desenvolupen als nostres territoris. Entre aquestes dinàmiques es troba la realitat socioeducativa dels pobles que configuren el nostre territori. Atesa la realitat territorial i sociodemogràfica de la majoria dels nostres pobles, les escoles dels municipis més petits estan organitzades en Zones d’Escola Rural (ZER) per guanyar en qualitat educativa i serveis per als i les alumnes. Això passa en aquells municipis on les escoles són molt petites (tenen pocs alumnes i recursos) i no poden oferir el mateix nivell de serveis i activitats que escoles més grans. A la comarca del Segrià existeixen 26 escoles rurals repartides en 7 ZERs diferents. A la comarca de les Garrigues existeixen 17 escoles rurals organitzades en 5 ZERs diferents.

Atesa l’alta presència d’escoles rurals en el nostre territori, i degut a la seva especial naturalesa, considerem important organitzar dues jornades, una a Alcanó (Segrià) i una altra Castelldans (Garrigues), sobre la realitat d’aquest servei educatiu. Les ZER existeixen a Catalunya des de 1988 i des de llavors la seva realitat, tant administrativa com organitzativa ha anat variant i evolucionant fins a l’actualitat. El debat sobre les ZER està obert i entitats com el Secretariat d’Escola Rural o l’Observatori de l’Escola Rural de Catalunya han iniciat diverses activitats per fomentar el debat del que hauria de ser el futur de les ZER i de les escoles rurals. Les ZER són una organització d’escoles que té uns quants anys i li cal una remodelació. Hi ha partidaris de la seva continuïtat i partidaris del seu abandonament.

C-diptic mail (1)_Page_2

Paral·lelament a l’evolució organitzativa de les ZER s’ha produït una evolució en la normativa administrativa que les regeix, la qual cosa també està damunt de la taula atesa la renovació que s’ha de dur a terme del decret d’escoles rurals del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya. Aspectes com la itinerància del professorat, les activitats extraescolars, el nombre mínim d’alumnes necessaris per garantir una escola oberta, gestió del multigrau o multinivell a les aules, la formació específica del professorat, entre molts altres… Tots són temes d’actualitat i que determinen l’educació que reben els i les nenes de les escoles rurals de les nostres comarques.

L’objectiu principal de les jornades de debat sobre escola rural és apropar la realitat de les escoles rurals a la societat en general al mateix temps que augmentar el coneixement de la realitat organitzativa i administrativa que té la pròpia comunitat educativa (associacions de pares i alumnes, professorat, interinatge, administració local…).

Enllaç al programa de la jornada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s