De la pedrera d’Astó als cementiris de Puigvert


El passat 17 de setembre, en el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, vam fer la visita a dos indrets de la nostra comarca, la pedrera d’Astó a Artesa de Lleida i als cementiris de Puigverd de Lleida. Com sempre l’objectiu era posar en valor un patrimoni que existeix tot i ser desconegut.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La primera visita va ser a la Pedrera d’Astó, on Josep Gallart va fer una introducció del lloc on estàvem i tot seguit vam poder escoltar de la mà del geòleg Jaume Oró  una explicació geològica de la composició del sòl i la formació del material de la pedrera. Ho va completar la dissertació de Francesc Fité sobre l’explotació de les pedreres properes a la ciutat de Lleida i com està documentada la seva aportació de matèria prima entre altres llocs a la Seu Vella. Encara a la pedrera en Felix Martí ens va parlar del seu ofici de picapedrer, com es treballava la pedra i com de difícil era treure els carreus que després s’utilitzarien en la construcció. També ens va mostrar les eines que s’utilitzaven per a cada tasca i ens va explicar les diferents tècniques que s’utilitzaven per a tallar els blocs de pedra.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Cap a les 12h  vam anar cap a Puigverd on davant la portalada de la seva església parroquial ens va donar la benvinguda en Felip Niubó, que ens va fer un repàs molt ràpid dels orígens de Puigverd. A partir d’aquí ens va guiar per un recorregut funerari que va anar des de les esteles de pedra que es van recollir del primitiu cementeri que es trobava al costat de l’església fins al nou cementiri que es construí al 1905. Aquesta nova construcció es va realitzar a una distància considerable del poble i va suposar l’abandonament del cementeri civil construït només una quarantena d’anys abans més proper i del que s’han conservat algunes làpides i la llinda de la porta d’entrada, que també es pot visitar com a part de la història de canvi que les novetats industrials i econòmiques de finals del segle XIX i començament del XX van portar a Puigvert i a tota la zona.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s