JORNADA PEL PATRIMONI INDUSTRIAL DE PINYANA


El dissabte 12 de desembre de 2020 tindrà lloc la Jornada tècnica: El patrimoni de l’aigua de Pinyana. Recerca i gestió cultural per a Alfarràs i el Segrià Nord la qual es podrà seguir en directe per Youtube de 9 a 14 h en aquest enllaç: 

https://www.youtube.com/channel/UCM4au5IKMs8MFnkZ0vdnBfg?view_as=subscriber

La jornada se centrarà en la recerca vinculada al Canal de Pinyana a Alfarràs i el Segrià Nord, així com tenir en compte referents per la gestió del patrimoni industrial i traçar línies per a la gestió cultural. La jornada s’organitza amb els Serveis Territorials a Lleida del Departament de Cultura, l’ajuntament d’Alfarràs, el Centre d’Estudis Comarcal del Segrià i Amigues i Amics del Patrimoni Cultural i Natural d’Alfarràs.

S’exposarà el projecte de gestió cultural del Museu de la Mecanització Agrària de Cal Trepat de Tàrrega com a centre museístic i de creació artística com a referent a Ponent del patrimoni industrial. Es tractarà el llinatge dels marquesos d’Alfarràs, amb un paper clau en la industrialització a Alfarràs i les colònies industrials a Catalunya, per donar pas al focus industrial de Ponent. En aquest bloc es tractaran dades sobre població a la Colònia la Fàbrica d’Artesa de Segre, a la Noguera, i la realitat patrimonial del canal de Pinyana, al Segrià Nord, tenint en compte aprofitaments hidràulics com el Molí d’Almenar, la Colònia de la Mata de Pinyana d’Alguaire, la Colònia d’Alcanís de Rosselló, el Molí d’Alfarràs i les filatures d’Alfarràs: la Fàbrica Viladés i la Colònia Casals.

Per tal de valorar línies d’actuació tindrà lloc un debat amb els diferents agents vinculats a aquest patrimoni. Per això es comptarà amb tècnics del camp de la museologia, l’arxivística, l’arquitectura, la geologia, l’escultura i la gestió del patrimoni cultural.

L’objectiu és sensibilitzar sobre la cura i la conservació del patrimoni. En aquest sentit, aquest estiu s’ha esfondrat part del sostre del Molí d’Alfarràs, Bé Cultural d’Interès Nacional, s’ha perdut part de la façana autoria de Francesc Macià de la Fàbrica Viladés i a la Colònia Casals, Bé Cultural d’Interès Local, hi ha filtracions al subsòl al sector est i s’ha rehabilitat la central hidroelèctrica del sector central.