EUROPA, UN PATRIMONI COMÚ. LES ESGLÉSIES ROMÀNIQUES DEL SEGRIÀ


Les Jornades Europees del Patrimoni tenen com origen oficial una Jornada de Portes Obertes a França allà pel 1984 que organitzà el seu Ministeri de Cultura. A l’any següent es celebrà a Granada la Segona Conferència del Consell d’Europa dels ministres responsables del patrimoni arquitectònic i en ella es va acordar, a proposta del ministre francès, internacionalitzar la iniciativa.

El primer Open Monumentendag  es va desenvolupar l’any 1987 als Països Baixos, però poc a poc, any rera any es van anar afegint països, fins que l’any 1991 es va unificar l’esdeveniment sota la denominació de Jornades Europees del Patrimoni.

El nostre país, Catalunya, participa des del principi amb un èxit creixent que es tradueix amb un augment de les activitats organitzades i de les poblacions en les que tenen lloc. Aquest any cal destacar la gran participació en l’organització d’aquestes activitats d’associacions i entitats de tota mena, sota els auspicis de la Direcció General del Patrimoni Cultural que ha estat qui ha promogut aquesta participació incorporant a l’Institut  Ramon Muntaner o iniciatives privades com l’Amical Viquipèdia.

En aquesta edició hi ha més de 360 activitats  repartides per tot el territori català, gairebé en més de 200 municipis, alguns de la Catalunya Nord. Les comarques de Lleida participen exhaustivament.

Nosaltres hem posat el nostre granet de sorra organitzant un recorregut per tres de les esglésies romàniques del Segrià més significatives, bé per la seva arquitectura, bé per la seva ornamentació. Recorrerem les esglésies d’Alfés, Sunyer i Torrebesses i les explicacions que ens aproparan un millor coneixement dels edificis i del seu entorn correran a càrrec de Francesc Fité, professor titular del Departament d’Història de l’Art i Història Social de la Universitat de Lleida; Alberto Velasco, actualment conservador del Museu de Lleida Diocesà i Comarcal; Josep R. Gallart,  del Servei d’Arqueologia dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida de la Generalitat de Catalunya. 

El lloc de trobada és l’església d’Alfés a les 10:00h del matí del dia 30 de setembre on iniciarem el recorregut que finalitzarem a Torrebesses on a més de l’església visitarem el castell i el Centre de la Pedra Seca.

Tot el que vulgui acompanyar-nos ha d’enviar un correu a cec.segria@gmail com per poder preveure quants serem els assistents.

Com a últim punt, a Torrebesses qui vulgui es podrà quedar a dinar ja que al Cafè 7, fan cuina casolana, però caldrà reservar-lo amb un parell de dies d’antelació com a màxim trucant al telèfon 973 126 338 .

Les altres activitats organitzades al Segrià són:

28/09/2012
Carrers de la vila (punt de trobada: església nova), Torrebesses
        “El Fossar” Centre d’Interpretació de la Història i la Cultura, Alcarràs
          “El Fossar” Centre d’Interpretació de la Història i la Cultura, Alcarràs
29/09/2012
         Seu Vella i Castell del Rei (La Suda). Punt de trobada: entrada dels  monuments, Lleida
        Seu Vella i Castell del Rei (La Suda). Punt de trobada: porta dels Apòstols de la Seu                                                                                                             Vella, Lleida
         Museu de Prehistòria, Artesa de Lleida
         Punt de trobada: plaça de l’Església, Alcarràs
30/09/2012
         “El Fossar” Centre d’Interpretació de la Història i la Cultura, Alcarràs
         Castell del Rei, Lleida
         Nucli antic de Lleida i Turó de la Seu Vella. Punt de trobada: plaça de Sant Joan,                                                                                                   Lleida
 
 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s